Maitake

Maitake, ook bekend als "dansend paddestoel" in Japan, is een medicinale paddestoel die van oudsher wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde van Japan en China. Het wordt ook wel "Hen of the Woods" genoemd vanwege de unieke uitstraling van de paddestoel, die lijkt op een kip met uitgespreide vleugels.

De geschiedenis van Maitake gaat terug tot meer dan 3.000 jaar geleden in China, waar het werd gebruikt als een tonicum en om de spijsvertering te bevorderen. Later verspreidde de kennis over de genezende krachten van deze paddestoel zich naar Japan, waar het werd toegevoegd aan vele gerechten als een voedzaam en smakelijk ingrediënt.

Traditioneel werd Maitake gebruikt om het immuunsysteem te versterken, de bloedsuikerspiegel te verlagen en het cholesterolgehalte te verlagen. Het werd ook gebruikt om leveraandoeningen, hoge bloeddruk, artritis en zelfs kanker te behandelen. Tegenwoordig wordt Maitake in veel landen gebruikt als een voedingssupplement om de gezondheid te bevorderen.

Maitake bevat een aantal bioactieve verbindingen, waaronder polysacchariden, beta-glucanen en ergosterol. Deze stoffen hebben allemaal genezende eigenschappen en kunnen helpen bij het versterken van het immuunsysteem, het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de gezondheid van het hart.

Een van de belangrijkste voordelen van Maitake is de ondersteuning van het immuunsysteem. De beta-glucanen in Maitake activeren de immuuncellen, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties te bestrijden. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die vaak ziek worden of die lijden aan chronische ziekten.

Maitake kan ook helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel. Onderzoek heeft aangetoond dat Maitake de insulinegevoeligheid kan verbeteren, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en de kans op diabetes type 2 wordt verminderd.

Naast deze voordelen kan Maitake ook helpen bij het verminderen van ontstekingen, het bevorderen van de gezondheid van het hart en het verminderen van stress en angst. Het kan ook worden gebruikt als onderdeel van een gezonde voeding en levensstijl om het algehele welzijn te bevorderen.

De voordelen van Maitake opgesomd:

 • Immuniteit versterken: Maitake kan helpen het immuunsysteem te versterken, omdat het beta-glucanen bevat die de activiteit van witte bloedcellen stimuleren. Dit kan helpen om ziektes te voorkomen en de hersteltijd te verkorten als je al ziek bent.
 • Bloedsuikerspiegel reguleren: Maitake kan de bloedsuikerspiegel helpen reguleren door het verlagen van de bloedsuikerspiegel en insulineniveaus. Dit kan gunstig zijn voor mensen met diabetes.
 • Vermindert het risico op hart- en vaatziekten: Maitake kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.
 • Verlichting van symptomen van kanker: Maitake bevat stoffen die antikanker eigenschappen hebben, zoals beta-glucanen en polysacchariden. Studies hebben aangetoond dat maitake kan helpen bij het verminderen van de groei van kankercellen en het verbeteren van de effectiviteit van chemotherapie.
 • Vermindert ontstekingen: Maitake bevat stoffen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben, waardoor het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
 • Versterkt het immuunsysteem: Maitake kan het immuunsysteem helpen versterken door het stimuleren van de activiteit van witte bloedcellen, wat kan helpen om ziektes te voorkomen en de hersteltijd te verkorten als je al ziek bent.
Het is echter belangrijk op te merken dat meer onderzoek nodig is om de potentiële voordelen van maitake voor de gezondheid te bevestigen. Mensen die geïnteresseerd zijn in het gebruik van maitake als aanvulling op hun gezondheidsregime, moeten altijd overleggen met hun arts voordat ze dit doen.

 1. Mayell, M. (2001). Maitake extracts and their therapeutic potential--a review. Alternative Medicine Review, 6(1), 48-60.
 2. Kodama, N., Komuta, K., Nanba, H. (2003). Can maitake MD-fraction aid cancer patients?. Alternative Medicine Review, 8(3), 294-300.
 3. Nanba, H. (2005). Maitake mushroom and D-fraction. Journal of Orthomolecular Medicine, 20(4), 216-222.
 4. Konno, S., Tortorelis, D.G., Fullerton, S.A., Samadi, A.A., Hettiarachchi, J., Tazaki, H. (2011). A prospective study of the efficacy of the maitake beta-glucan mushroom supplement in decreasing influenza symptomatology. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 17(9), 827-833.
 5. Hong, L., Xun, M., Wutong, W. (2007). Anti-diabetic effect of an alpha-glucan from fruit body of maitake (Grifola frondosa) on KK-Ay mice. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 59(4), 575-582.