Turkey Tail

Turkey Tail
Turkey Tail wordt in het Nederlands Elfenbankje genoemd. Deze naam is ontstaan omdat deze paddenstoelensoort laag tegen dode bomen aangroeit. Padden konden niet zo hoog klimmen, maar voor elfjes waren deze paddenstoelen perfecte zeteltjes. De Latijnse benaming is Trametes versicolor of Coriolus versicolor. Van nature komt Turkey Tail in Noord-Amerika en Europa voor. Ook in Nederland komt Turkey Tail voor, met name op rottend hout. 

Deze soort paddenstoel wordt al meer dan 1000 jaar gebruikt en is ook één van de meest onderzochte paddenstoel voor de medicinale doeleinden. Waar Turkey Tail veruit het meest in uitblinkt is als booster van het immuunsysteem.

Turkey Tail in het kort

  • Actieve ingrediënten die stress, angst en vermoeidheid tegen gaan
  • Booster voor het immuunsysteem
  • Ontstekingsremmer
  • Beschermd het DNA tegen schade
  • Ondersteund de gezondheid van de maag
  • Ondersteund de gezondheid van de lever
  • Verbeterd sportprestaties
  • Kan ondersteuning bieden voor een gezonde bloedsuikerspiegel
  • Voordelen voor huisdieren

Herkomst
Net als de Reishi paddenstoel wordt Turkey Tail in een zeer vroege geschiedenis in China beschreven. Al in 200 vóór Christus. In de 15e eeuw wordt Turkey Tail beschreven als homeopathisch middel om te drinken als thee. Hierbij zou je voordeel hebben voor de geest, je vitale energie en het zou helpen bij sterke botten en pezen.
Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw worden de extracten in China en Japan gebruikt voor de behandeling van kanker. Hierbij wordt zeer belangrijke data verzameld om medicatie te ontwikkelen.  

Turkey Tail en wetenschap
Turkey Tail is een van de meest onderzochte paddenstoelen ter wereld. Een opsomming van wetenschappelijke onderzoeken is niet ons doel en zouden op deze pagina de lezer vervelen. Maar weet dat Turkey Tail ontzettend veel onderzocht wordt op het gebied van gezonde voordelen.

Traditioneel gebruik, voornamelijk in Azië, van Turkey Tail moet het lichaam ontgiften, zou energie moeten geven, drijft overbodig lichaamsvocht af, versterkt de organen die bijdragen aan het immuunsysteem en ondersteund het functioneren van de lever, longen en milt1.

Soms wordt Turkey Tail genoemd voor het verlichten van een nare hoest, moeilijk ademhalen, aambeien en gewrichtspijn.

In gewone medicatie wordt Turkey Tail gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen voor mensen met een sterk afgenomen afweersysteem2. Medische onderzoeken suggereren dat Turkey Tail sterke eigenschappen antioxidanten heeft en dus het DNA beschermen tegen vrije radicalen.

Advies
Hoewel gedacht wordt dat het gebruik van medicinale paddenstoelen een positief effect heeft op de gezondheid van de mens, is het altijd verstandig om bij gebruik een huisarts, mycoloog of fytotherapeut te raadplegen. Een fytotherapeut is iemand die bij de behandeling van gezondheidsklachten met plantaardige middelen werkt. Sommige geneeskrachtige paddenstoelen kunnen bijwerkingen veroorzaken en het gebruik ervan kan op ieder mens een verschillend effect hebben. Ook wanneer je de medicinale paddenstoelen in combinatie met andere medicijnen wilt gebruiken is het verstandig om altijd eerst een huisarts te raadplegen over het gebruik en de juiste dosering.

1. Knežević, A., Živković, L., Stajić, M., Vukojević, J., Milovanović, I. & Spremo-Potparević, B. 2015, “Antigenotoxic Effect of Trametes spp. Extracts against DNA Damage on Human Peripheral White Blood Cells,” The Scientific World Journal, <https://www.hindawi.com/journals/tswj/2015/146378/>.

 2 Cui, J. & Chisti, Y. 2003, “Polysaccharopeptides of Coriolus versicolor: physiological activity, uses, and production,” Biotechnology Advances, vol. 21, no. 2, pp. 109–122, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0734975003000028